Duurzaamheid
Wat zijn duurzame garens?
Bij Trendy Textiles combineren we passie voor textiel, ambachten en duurzaamheid. Bij het selecteren van onze garencollecties, staat duurzaamheid centraal. We zijn continu op zoek naar garens met zo min mogelijk impact op het milieu. Maar hoe bepaal je welke producten of materialen beter zijn? Omdat textielgarens van verschillende vezelsoorten worden gemaakt, is het erg moeilijk om ze met elkaar te vergelijken.
Hoe duurzaam zijn bijvoorbeeld katoen, bamboe en wol?
Katoen lijkt heel duurzaam, omdat het een natuurproduct is, biologisch afbreekbaar en gemaakt van hernieuwbare materialen.
Echter, het grote aantal pesticiden dat bij de katoenteelt wordt gebruikt, is zeer slecht voor het milieu en ook voor de katoenboeren.
De katoenplant heeft ook veel water nodig. Je zou die grote hoeveelheden water ook kunnen gebruiken om voedsel te verbouwen.
Bamboe wordt vaak een duurzaam alternatief genoemd, omdat het weinig oppervlakte nodig heeft om te groeien en het groeit ook nog eens heel snel. Een vezel maken van bamboe is echter niet zo eenvoudig, er wordt vaak gebruik gemaakt van een proces waarbij schadelijke stoffen vrijkomen.
Wol wordt vaak als slecht voor het milieu gezien omdat schapen veel methaangas uitstoten die het broeikaseffect versterken.
Ook worden veel schapen niet diervriendelijk behandeld, mulesing is een bekend probleem. En schapen hebben over het algemeen veel grond nodig om op te grazen, wat natuurlijk niet efficiënt is.
Geen wol dus zou je denken. Maar vergeet niet dat sommige schapen grazen in landschappen die ongeschikt zijn voor landbouw en dat schapen niet alleen voor wol worden gehouden, maar ook voor kaas of vlees.
Het is heel moeilijk om al die verschillende vezels voor garens met elkaar te vergelijken. Gelukkig zijn er verschillende methoden ontwikkeld, zoals The Modint Fiber Matrix (MFM). Dit is een praktische en gemakkelijk te begrijpen tool die ontwerpers, kopers en andere besluitvormers begeleidt bij het maken van betere materiaalkeuzes. Een heel belangrijk aspect van de MFM is dat de beoordeling van de vezels is gebaseerd op een circulair model.
The Modint Fiber Matrix
Trendy Textiles en duurzaamheid
Bij Trendy Textiles zijn we continu op zoek naar duurzame garens.
Wij gebruiken bij voorkeur gerecyclede materialen, onbehandelde materialen (niet gekleurd),
lokaal geproduceerd en geen synthetische materialen.
Gerecycleerde garens
Gerecycleerde garens worden gemaakt van textielafval uit de textielindustrie (pre-consumer) of van afgedankt consumententextiel (post-consumer).
Bij Trendy Textiles bieden we Bobbiny-garens en Hoooked-garens aan, die mechanisch worden gerecycled. De garens zijn gemaakt van textielafval dat eerst op kleur wordt geselecteerd en vervolgens wordt gerecycled. Zo maakt men een gekleurd garen, dat niet opnieuw gebleekt en geverfd hoeft te worden
Onbehandelde garens
Met onbehandeld bedoelen we niet gekleurd. Over het algemeen zijn er veel schadelijke stoffen, water en energie nodig voor het verfproces en ontstaat er veel afvalwater. Voordat het garen kan worden geverfd, moet het worden voorbehandeld (ontsterken en bleken bijvoorbeeld), waarbij ook veel water, energie en chemicaliën worden gebruikt.
Wij bieden bijvoorbeeld Bluefaced Leicester wol, ongeverfd garen in de natuurlijke kleur van het schaap.
Lokaal geproduceerd
Wanneer je kiest voor lokaal geproduceerde garens, is er minder transport nodig en dus minder CO2-uitstoot. Ook dicht bij huis is de wetgeving streng en over het algemeen goed gehandhaafd.
Wij bieden garens die in Europa worden geproduceerd, bijvoorbeeld The Croft Shetland-garen, gemaakt van 100% Shetlandwol van schapen die op de eilanden zijn geboren en getogen. Het garen werd vervolgens gesponnen bij de West Yorkshire Spinners in Engeland.
Geen plastic garens
Omdat we nog niet weten wat de invloeden van micro-plastics zijn, gebruiken we liever geen synthetische garens zoals polyester, polyamide (nylon) en elasthaan. Dit is gewoon kunststof.
Elke keer dat je synthetische garens draagt en wast, komen er microplastics vrij in het milieu die uiteindelijk in de oceaan en ook in onze voedselketen terechtkomen.
Wij kiezen liever voor natuurlijke materialen.
Recycling van huishoudelijk textielafval
In deze video zie je hoe huishoudelijk textielafval wordt gerecycled (post-consumer textielrecycling) in Nederland.