Duurzaamheid

Bij Trendy Textiles combineren we passie voor textiel, ambachten en duurzaamheid.
 

Lees ons verhaal

Wat zijn duurzame garens?

Bij Trendy Textiles combineren we passie voor textiel, ambachten en duurzaamheid. Bij het selecteren van onze garencollecties, staat duurzaamheid centraal. We zijn continu op zoek naar garens met zo min mogelijk impact op het milieu. Maar hoe bepaal je welke producten of materialen beter zijn? Omdat textielgarens van verschillende vezelsoorten worden gemaakt, is het erg moeilijk om ze met elkaar te vergelijken.

Hoe duurzaam zijn bijvoorbeeld katoen, bamboe en wol?

 

Katoen lijkt heel duurzaam, omdat het een natuurproduct is, biologisch afbreekbaar en gemaakt van hernieuwbare materialen.

Echter, het grote aantal pesticiden dat bij de katoenteelt wordt gebruikt, is zeer slecht voor het milieu en ook voor de katoenboeren.

De katoenplant heeft ook veel water nodig. Je zou die grote hoeveelheden water ook kunnen gebruiken om voedsel te verbouwen.

Bamboe wordt vaak een duurzaam alternatief genoemd, omdat het weinig oppervlakte nodig heeft om te groeien en het groeit ook nog eens heel snel. Een vezel maken van bamboe is echter niet zo eenvoudig, er wordt vaak gebruik gemaakt van een proces waarbij schadelijke stoffen vrijkomen.

De chemisch bewerkte bamboevezels worden op dezelfde manier gemaakt als viscose (Rayon). De bamboe wordt opgelost in een oplossing en gemengd met chemicaliën. Uit die oplossing worden vezels of filamenten getrokken die worden gebruikt om het garen te spinnen. De chemicaliën die in het productieproces worden gebruikt, veroorzaken veel gevaarlijk afval.

Wol wordt vaak als slecht voor het milieu gezien omdat schapen veel methaangas uitstoten die het broeikaseffect versterken.

Ook worden veel schapen niet diervriendelijk behandeld, mulesing is een bekend probleem. En schapen hebben over het algemeen veel grond nodig om op te grazen, wat natuurlijk niet efficiënt is.

Geen wol dus zou je denken. Maar vergeet niet dat sommige schapen grazen in landschappen die ongeschikt zijn voor landbouw en dat schapen niet alleen voor wol worden gehouden, maar ook voor kaas of vlees.

 

Het is heel moeilijk om al die verschillende vezels voor garens met elkaar te vergelijken. Gelukkig zijn er verschillende methoden ontwikkeld, zoals The Modint Fiber Matrix (MFM). Dit is een praktische en gemakkelijk te begrijpen tool die ontwerpers, kopers en andere besluitvormers begeleidt bij het maken van betere materiaalkeuzes. Een heel belangrijk aspect van de MFM is dat de beoordeling van de vezels is gebaseerd op een circulair model.

The Modint Fiber Matrix

More info about the MFM

Trendy Textiles en duurzaamheid

Bij Trendy Textiles zijn we continu op zoek naar duurzame garens.
Wij gebruiken bij voorkeur gerecyclede materialen, onbehandelde materialen (niet gekleurd),
lokaal geproduceerd en geen synthetische materialen.

Recycling van huishoudelijk textielafval

In deze video zie je hoe huishoudelijk textielafval wordt gerecycled (post-consumer textielrecycling) in Nederland.